Kalanşo Çiçeği Bakımı ve Çeşitleri

Kalanşo Çiçeği

Halk arasında Kalanşo çiçeği diye adlandırılan ancak gerçek ismi Kalanchoe olan bu çiçek son zamanların en gözde çiçekleri arasında yer almaktadır. Renkli yapısı ile iç mekânları güzelleştiren bu çiçek fazla bakım gerektirmemesi ile de dikkatleri çekmektedir.  Beyaz, sarı, pembe ve turuncu renkleri ile bilinmektedir. İç mekân süslemesinde mimarların en çok başvurdukları çiçek olarak da kullanılmaktadır. Faydaları ile de insanların dikkatini çeken bu çiçek açık yaralar için adeta mucizevi bir bitkidir. Sivilce, akne izleri, güneş ve doğum lekelerine karşı yaprakları ile doğal çözümler sunmaktadır.

Kalanchoe çiçeğinin anlamları da renklerine göre değişmektedir. Buna göre;

  • Beyaz renkte bir Kalanchoe size barışmak ve özür dilemek anlamlarına gelmektedir.
  • Sarı renk Kalanchoe geçmiş olsun anlamı taşır.
  • Pembe renk ise mutluluk ve tebrik anlamları taşımaktadır.
  • Son olarak turuncu renk Kalanşo çiçeği sevgi ve aşkı temsil etmektedir.

Sukulent ailesine ait olan bu bitki Afrika ve Asya kökenli olmakta ve tropikal bir türdür. Bu türü Madagaskar üzerinde rengârenk çeşitleri ile pek çok alanda görebilirsiniz.

Kalanşo çiçeği çeşitleri nelerdir?

Kalanşo Bakımı

Kalanşo bakımı aslında kolay olmaktadır. Ancak bu bitkinin yetiştirilmesinde bazı unsurlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Kalanşo, salon çiçeği olarak bilinmektedir. Çünkü oldukça az yer kaplamakta ve görünümleri ile bulundukları ortama şıklık ve zarafet katmaktadır. Yaprakları uzun olmamaktadır. Bundan dolayı yapraklarına çarpma gibi bir durumla karşılaşmazsınız. Canlı çiçeklere sahip olan bu çiçeğimiz tüm ev ortamlarında yaşayabilmektedir. Sulu olan yaprakları çiçeğin besin kaynağı olarak bilinmektedir. Bakımı ve çoğaltılması çok kolaydır. Evlerde Kalanşo bakmanız için püf noktalar ise şöyledir;

  • Kalanşo bitkisi aydınlık ve havadar ortamları sevmektedir. Evlerde bu çiçeği beslerken düzenli hava aldırabileceğiniz bir oda ya da pencere önlerini tercih etmelisiniz.
  • Ayrıca tüm ısıtıcı kaynaklarından uzakta tutmalısınız.
  • Aydınlık ortamı olarak filtrelenmiş gün ışığını tercih etmenizde fayda vardır.
  • Kalanşo çiçeğinin toprağı kumla birebir karıştırılmış funda ve bahçe toprağı şeklinde olmalıdır.
  • Kalanşo çiçeği ilkbahardan kışa kadar doğrudan güneş ışığı almayacakları, kış aylarında ise aydınlık bir yere konulmalıdır.
  • Aşırı derece soğukla arası iyi değildir. Eğer -5 derece ve altındaki soğuklara maruz kalırsa asla gelişim gösteremez. Çiçekleri ve yapraklarında solma görülür.
  • Su istekleri çok olmamaktadır. Kış aylarında fazla sulanmamalı ancak toprağın koruması da önlenmelidir.
  • Kalanşo bitkisi çiçeklerini sonbahardan ilkbahar aylarında doğru açar. Ancak yaz aylarında çiçek açmasını durdurur. Sıcaklardan asla hoşlanmayan bir çiçek türüdür.
  • Ne çok sıcak ne de çok soğuk ortamlarda çiçeğinizi bırakmamalısınız.
  • Eğer uzun zaman su vermediğiniz ya da diğer etmenlere bağlı olarak çiçekte matlık görüyorsanız hemen protein takviyesi yapmalısınız. Bunun için en doğal yol yumurta kabuklarını kırıp toprağına serpiştirmelisiniz. Ardından kış ayındaysanız haftada en az 1, yaz aylarında ise 2 defa su vermeniz gerekmektedir. Toprakta canlanma az ise su miktarını arttırabilirsiniz. Kısa süre içerisinde aldığı protein ve vitamin ile çiçeğiniz kendisini toparlayacaktır.
  • Sağlıklı bir Kalanşo çiçeği için düzenli aralıklarla sulama, aydınlık ortam, uygun sıcaklık ve budama çok önemlidir.

Kalanşo Çiçek

Kalanşo renkleri ile göz alıcı bir çiçektir. Çoğaltılması ve dikimi de kolayca yapılmaktadır. Evlerinizdeki bu doğal zarafeti çoğaltmak isterseniz budama esnasında herhangi bir dalını koparıp tekrar bir saksı içerisine dikmeniz yeterli olacaktır. Kalanşo çiçek hastalıklara çok kolay yakalanmaktadır çünkü bu bitki türü bağışıklığı düşük olması ile bilinir. En çok karşılaşılan durumlardan birkaçı sineklenme, bitlenme ve toprağının küflenmesidir.

Unlu bit hastalıklarına yakalanması durumunda hemen saksısı ve toprağı değiştirilmelidir.  Eğer gözle görülen bitler varsa bir miktar pamuk yardımı ile temizlenmelidir. Bu durumda bitkinize Arap sabunlu su hazırlayarak püskürtücü ile dalları temizlemelisiniz. Temizleme sonunda yeni saksı içerisinde yeni toprakla yeniden dikimi yapılmalıdır. Besleyici olması için toprağın üzerine bir miktar tarçın serpebilirsiniz.

Evlerde beslediğiniz Kalanchoe çiçeğinizde sineklenme durumu olursa toprakta bulunan beyaz canlılardan hemen kurtulmanız gerekmektedir. Bitkiyi toprağından çıkartıp toprakları iyice silkelemelisiniz. Ayrıca Kalanşo çiçeği köklerini yıkamalı ve kurutmalısınız. Eğer tüm bu işlemlere rağmen hala beyaz canlı varsa fırça yardımı ile onları temizleyebilirsiniz. Daha sonra isterseniz yeni bir toprak ve saksıya dikimi yapabilirsiniz.

Kalanşo da karşılaşılan bir başka durumda toprağının küflenmesidir. Bu sorunla karşılaşırsanız çiçeğinize ya çok su veriyorsunuzdur ya da çiçeğin toprağı güneş görmüyordur. Bu tarz durumlarda çiçek fazla ıslak toprakta kaldıysa hemen tepki verecektir. Çiçeğin köklerinde çürüme olmadan hemen toprağı değiştirmenizde çiçeğinizi kurtarabilirsiniz.

Kalanşo çiçeği renkli çeşitleri, her daim yeşil kalan yapısı ile evlerin vazgeçilmez doğal aksesuarlarından olmaktadır. Çok uygun fiyatlara sahip olacağınız bu çiçek hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için ana sayfa üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Evlerinizde yetiştirebileceğiniz diğer çiçek türleri hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz ilgili diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.

 

Kalanşo bitkisi aydınlık ve havadar ortamları sevmektedir. Evlerde bu çiçeği beslerken düzenli hava aldırabileceğiniz bir oda ya da pencere önlerini tercih etmelisiniz. Ayrıca tüm ısıtıcı kaynaklarından uzakta tutmalısınız.
Kalanşo çiçek hastalıklara çok kolay yakalanmaktadır çünkü bu bitki türü bağışıklığı düşük olması ile bilinir. En çok karşılaşılan durumlardan birkaçı sineklenme, bitlenme ve toprağının küflenmesidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir